Waarom heb ik een dakopstand voor mijn lichtkoepel nodig?

Zeeën van licht creëert u met de lichtkoepels van Lichtkoepelgigant. Toch is het altijd even wat uitzoekwerk voordat u een nieuw element toevoegt aan uw woning. Wat heeft u nodig en wat vooral niet?

Een lichtkoepel zorgt voor meer ventilatie, een constante voorziening van daglicht en een fraaie toevoeging aan het plafond. Wanneer u een lichtkoepel aanschaft, zijn er enkele dingen waar u rekening mee moet houden. Zo heeft u bij de aanschaf van een lichtkoepel op een plat dak altijd een dakopstand nodig. Hoewel het uiterlijk van een dakopstand niet al te fraai is, kunt u helaas niet zonder.

Als u bij ons een lichtkoepel aanschaft, dan is het belangrijk dat u al een opstand in het dak heeft waar de lichtkoepel op gemonteerd kan worden. Wij kunnen niet voor u de opstand in het dak monteren. De opstand bij een lichtkoepel is nodig omdat hierop de lichtkoepel wordt bevestigd.

Het nut van een dakopstand

Het nut van een dakopstand weegt in dit geval op tegen het uiterlijk van een dakopstand. Er zijn namelijk goede redenen voor een lichtkoepel mét lichtopstand:

  • De lichtkoepel ligt zo niet te dicht op het dak
  • Zonder dakopstand kan de lichtkoepel vervormen
  • Veel condensvorming zonder dakopstand

Een lichtkoepel mag niet te dicht op het dak zitten. Een reden hiervoor is dat u zo kans heeft op condensvorming. Hoe zit dit? Doordat een lichtkoepel vaak vervaardigd is uit acrylaat of polycarbonaat en deze twee materialen damp doorlaten, is er ruimte nodig tussen het dak en de lichtkoepel. Hierbij komt een dakopstand kijken. Met een dakopstand creëert u ruimte, zodat het materiaal kan ‘ademen’.

De meeste platte daken zijn bedekt met bitumen. De temperatuur van dit zwarte materiaal stijgt in de zomer tot broeikastemperaturen. U kunt zich vast voorstellen dat er veel hitte vrij komt. Deze hitte heeft een nadelig effect op lichtkoepels. Een manier om deze hitte-uitstraling op afstand te houden is door het laten plaatsen van dakopstanden. Door een dakopstand voorkomt u dat uw dakopstand vervormt.

Ideale hoogte dakopstand

Een dakopstand plaats u idealiter op 15 a 16 centimeter van het dak. De lichtkoepel wordt minimaal op 8 a 9 centimeter bovenop het dak gemonteerd. U ziet dat er zo genoeg ademruimte en materiaal over is om uw dakkoepel te beschermen voor verschillende negatieve invloeden.

Wat doet een opstand

Een lichtkoepel opstand zorgt voor een aantal dingen:

  • Een goede afwatering
  • Een goede waterkering

Een opstand voor een lichtkoepel is dus noodzakelijk om te voorkomen dat er water op het dak blijft liggen.

Verschillende materialen voor de dakopstand

Als u kiest voor een dakopstand, dan kunt u kiezen voor opstanden van verschillende materialen:

  • PVC dakopstanden
  • Polyester dakopstanden
  • Houten dakopstanden

Hoe wordt een dakopstand geplaatst?

Een opstand voor een lichtkoepel wordt op het dak vastgeschroefd, waarna deze wordt ingeplakt of ingebrand in de dakbedekking. Of het nu een dakopstand van PVC of polyester is, de opstand wordt op dezelfde manier in het dak gemonteerd.