Hoe houd je toch door een lichtkoepel tegen?

Lichtkoepels zijn een verademing voor ieder die meer licht in een ruimte wil. Waar we lichtkoepels vroeger vaak alleen zagen in kantoorpanden, zorginstellingen en scholen, zien we steeds vaker dat huiseigenaren hun woningen voorzien van lichtkoepels. Lichtkoepels hebben alleen maar positieve eigenschappen, maar wat als de lichtkoepel daarbij wél tocht doorlaat?

Het warme daglicht dat een lichtkoepel doorlaat zorgt voor een beter afgestelde biologische klok, meer productiviteit en laat onze meubilair mooier uitkomen in de ruimte. Maar wanneer de lichtkoepel daarbij wel tocht doorlaat, is is het nog knap lastig focussen op de positieve effecten van deze daglichtoplossing. Gelukkig zijn er manieren om deze tocht tegen te houden.

Lichtkoepels met meerdere wanden

Belangrijk om rekening te houden bij de wens voor een lichtkoepel is de mate van isolatie van de schalen. Een lichtkoepel is opgebouwd uit verschillende schalen. Deze schalen, ofwel wanden, zorgen voor een bepaalde mate van isolatie. Voor een lichtkoepel geldt: hoe meer schalen, hoge hoger de isolatie. Bij ons vindt u lichtkoepels in diverse isolatiesterktes:

  • Enkelwandige lichtkoepel: Een enkelwandige lichtkoepel wordt vaak gebruikt voor ruimtes waar isolatie geen belangrijke rol speelt. Denk hierbij aan tuinhuisjes, overkappingen en schuren, carports en garages.

  • Dubbelwandige lichtkoepel: Een dubbelwandige lichtkoepel gaat condensvorming tegen. Deze koepels zien we vaak op plekken waar iets meer isolatie gewenst is. Denk hierbij aan bijgebouwen.

  • Driewandige lichtkoepel: Deze koepels worden vaak gebruikt voor woningen en andere ruimtes waar mensen vertoeven. In deze ruimtes speelt isolatie een belangrijke rol. Driewandige lichtkoepels zien we vaak terug in slaapkamers, woonkamers en keukens.

  • Vierwandige lichtkoepel: Deze lichtkoepels zien we terug op plekken waar een zo hoog mogelijke isolatiewaarde nodig is.

Oude lichtkoepel vervangen

Wanneer u te maken heeft met een lichtkoepel die tocht doorlaat, dan moet u zich afvragen wanneer de lichtkoepel geplaatst is. Een lichtkoepel uit de jaren 60 of ’70 is vanzelfsprekend te oud. In deze tijd stond nog niemand stil bij isolatiewaarde. Een lichtkoepel uit deze tijd is onder invloed van zonlicht en weersinvloeden flink verweert. Hierdoor ontsnapt jaarlijks een kapitaal aan warmte. Wanneer u merkt dat er tocht ontsnapt uit uw lichtkoepel, dan doet u er verstandig aan een witte band als afdichting tussen de koepel en de opstand te plaatsen.

Heeft u een oude lichtkoepel waar weer in is gekomen? Dan raden wij aan uw lichtkoepel te vervangen. U kunt bij ons een lichtkoepel naar wens bestellen. Bent u niet zeker van uw technische vaardigheden? Maak dan gebruik van onze montageservice! Wij plaatsen de lichtkoepel graag voor u zodat u weer kunt genieten van daglicht zonder in te leveren op uw leefklimaat.