Kan je een losse schaal van een lichtkoepel vervangen?

Een lichtkoepel schaft men aan wanneer er behoefte is aan meer licht in huis. Wanneer je alles hebt geprobeerd om meer licht in huis te krijgen – lichtere meubels en lichte tinten op de muren – en je woning nog steeds donker aandoet, is het een goed idee om een andere oplossing te zoeken. Deze oplossing vind je in een lichtkoepel.

Een lichtkoepel zorgt voor meer licht in huis zonder dat je hoeft in te leveren op privacy. Met een lichtkoepel zorg je voor 30% tot 50% meer daglicht in de woning ten opzichte van een standaard raam met hetzelfde oppervlak. Met een lichtkoepel haal je meer natuurlijk licht in de woning. De lampen hoeven dus minder snel aan. Het plaatsen het een direct effect op de energierekening. Deze zal veel lager uitvallen.

Soms is een lichtkoepel aan vervanging toe. Wanneer je zeker weet dat je de juiste maat hebt aangekocht, is het mogelijk de koepel van je daglichtoplossing te vervangen.

Lichtkoepels voor diverse ruimte binnen en buiten

Een lichtkoepel is een duurzame oplossingen voor verschillende ruimtes in huis. Veelal zien we lichtkoepels zowel binnenshuis als buitenshuis op plekken als:

  • Een aanbouw
  • Het toilet
  • De badkamer
  • De veranda
  • Carport
  • Schuurtjes

Niets is fijner dan voldoende daglicht in je woning. Met voldoende daglicht voelen we ons stukken opgewekter, presteer je beter – vooral prettig voor thuiswerkers – en komt je woning mooier uit. Ja, ook je woning krijgt met een lichtkoepel een esthetisch opsteker. In daglicht lijkt je woning groter en je meubels fraaier. Prettig voor je gemoedstoestand en voor de ontvangst van gasten, maar wat als al deze voordelen teniet worden gedaan doordat er condens tussen de lichtschalen in ontstaan. Of erger nog; wanneer je lichtkoepel lekt. Je hebt pas iets aan een lichtkoepel wanneer deze naar behoren werkt. Wanneer er zichtbare slijtage is, is het verstandig om je lichtkoepel in zijn geheel te vervangen

Lichtkoepels met schalen

Wanneer een lichtkoepels op plaatsen als een veranda, carport of schuurtje wordt geplaatst is het niet nodig dat deze bestaan uit meerdere schalen, ofwel wanden. De meeste lichtkoepels voor deze doeleinden bestaan uit een enkele wand. De reden hiervoor is dat het bij deze lichtkoepels niet nodig is om de ruimte eronder te isoleren.

Ruimtes is huis waar natuurlijke lichtinval vereist is, maar waarbij isolatie ook een belangrijke rol speelt zijn huiskamers en slaapkamer. In deze ruimtes zien we vaak dat lichtkoepels bestaan uit meerdere wanden. Deze drie- of vierwandige lichtkoepels houden met hun strakke verbinding met het dak zeer goed lucht en kou tegen.

Lichtkoepels zijn daglichtoplossing die heel wat jaren meegaan. Bovendien is de aanschaf gemakkelijk positief af te zetten tegen de voordelen die een lichtkoepels oplevert: je hebt meer daglicht in huis en een lichtkoepel is voordelig is voor de energierekening. Helaas is het mogelijk dat na jarenlang gebruik één van de schalen van de meerwandige lichtkoepel slijtage begint te vertonen. Dit kan zich bijvoorbeeld uiten in de vorm van scheuren of vochtophoping tussen de schalen van de lichtkoepel. Prettig is het dan wanneer je de lichtkoepel kunt vervangen.

Maten opmeten huidige lichtkoepel

Er valt wat voor te zeggen om enkel een losse schaal van de bestaande lichtkoepel te vervangen wanneer er een zichtbare beschadiging is ontstaan. Daarbij moeten wij vermelden dat dit niet aan te raden is. Een lichtkoepel bestaat uit meerdere wanden. Een losse schaal hier tussenuit halen is vrijwel onmogelijk. Het beste is om de gehele koepel te vervangen. Of je daarbij ook de opstand wilt vervangen is aan jou. Om de lichtkoepel te vervangen, is het eerst belangrijk dat je de juiste maten opmeet. Met de volgende tips kom je een heel end met het opmeten van je huidige lichtkoepel:

  • Enkel de lichtkoepel vervangen? Meet dan de dagmaat van je huidige lichtkoepel op. Dan weet je met welke maten je rekening kunt houden
  • Wil je een opstand inclusief lichtkoepel plaatsen? Dan meet je de maten van de daksparing op. Ofwel het gat in het dak
  • De dagmaat van een lichtkoepel meet je op vanuit de binnenkant van de woning. Meet de binnenzijde van de opstand op, direct onder de lichtkoepel
  • Je kunt ook de dagmaat van je lichtkoepel op het dak opmeten. Verwijder hiervoor de lichtkoepel, zodat je goed bij de opstand kunt komen. Vervolgens meet je de binnenzijde van de opstand van bovenaf

Groot aanbod dakkoepels

Het is bij ons niet mogelijk om slecht een enkele schaal te vervangen, maar wel is het mogelijk om je complete lichtkoepel te vervangen. Wij hebben een groot aanbod dakkoepels in ons assortiment. Bij ons vind je lichtkoepels in verschillende maten, uitvoeringen en prijscategorieën. Bekijk de exemplaren op de website en je komt vanzelf een voor jou ideale lichtkoepel tegen dat bij jou en je huis past!