085-2102300
ma - zat: 9:00 - 12:00
     14:00 - 17:00
Telefoon LichtkoepelGigant

Uw daglichtbuis schoonmaken: stappenplan & praktische tips

Vorig jaar plaatste je een daglichtbuis. Een verademing. Zoveel licht in huis had je nooit eerder gehad. Toch komt er een moment dat de wolken continue voor de opening lijken te zitten. Echter, wanneer je naar buiten kijkt, is er geen vuiltje in de lucht? Of….toch wel?

Misschien is er dan geen vuiltje in de lucht, maar wel op jouw daglichtbuis. Bij een nadere inspectie zie je niet alleen stof, maar ook mos en andere viezigheid op jouw daglichtbuis. Dat wordt schoonmaken, maar hoe doe je dat precies? Vergroot jouw woonplezier door weer meer licht naar binnen te laten, en dat met een simpel sopje.   

Jouw daglichtbuis schoonmaken: de benodigdheden

Voor je aan de slag gaat met het reinigen van jouw daglichtbuis, is het handig om de benodigdheden voor deze klus alvast te verzamelen. Je hebt de volgende spullen nodig om uw daglichtbuis goed te reinigen.

  • Twee emmers schoon water of een tuinslang.
  • Een zachte spons.
  • Natuurlijke zeep.

Neem deze benodigdheden mee naar het dak en je kan direct aan de slag met het reinigen van jouw daglichtbuis.

Daglichtbuis schoonmaken in 6 stappen

Het schoonmaken van daglichtbuizen lijkt misschien lastig, maar in feite is dit niet moeilijk en bovendien in een mum van tijd gebeurd. Dit komt omdat je enkel de buitenzijde van jouw daglichtbuis schoon hoeft te maken. De binnenzijde wordt niet vies. Dit komt omdat de daglichtbuis goed afgesloten is. Hier kan dan ook geen vuil in komen.

Om de buitenzijde van uw daglichtbuis schoon te maken, volg je de volgende stappen:

  1. Klim op het dak en controleer je hier veilig kan werken. Zorg voor voldoende werkruimte in de directe omgeving van de daglichtbuis.
  2. Gebruik het schone water in de eerste emmer of uit de tuinslang om jouw daglichtbuis schoon te spoelen.
  3. Pak een spons en doe hier wat natuurlijke zeep op. Wrijf de spons zachtjes over de daglichtbuis heen. Druk niet te hard, want hierdoor kan uw daglichtbuis beschadigen.
  4. Blijf wrijven tot de daglichtbuis helemaal schoon is.
  5. Spoel de daglichtbuis schoon met schoon water uit de tweede emmer of uit de tuinslang.
  6. Laat de daglichtbuis opdrogen in de lucht. Het drogen van de daglichtbuis met een doek of zeem is niet nodig. Sterker nog, met een doek of zeem kan je jouw daglichtbuis beschadigen.

Voor je het weet, is jouw daglichtbuis weer helemaal schoon. Herhaal bovenstaande stappen eens per jaar, dan is jouw daglichtbuis het gehele jaar door lekker schoon.

Het beste moment om jouw daglichtbuis schoon te maken

Je kan jouw daglichtbuis het beste reinigen als de zon niet schijnt. Schijnt de zon minimaal? Dan kan je de daglichtbuis wel reinigen, maar je kan ook wachten op een bewolkte dag. Het is altijd beter om jouw daglichtbuis te reinigen op een dag zonder zon. Kan het niet anders, dan kan het ook bij minimale zon.

Daglichtbuis reinigen door een glazenwasser

Je kan er ook voor kiezen om jouw daglichtbuis of lichtkoepel te laten reinigen door een glazenwasser. Houd er wel rekening mee dat uw glazenwasser hier geld voor vraagt. De kosten van het glazen wassen worden hoger als u uw glazenwasser ook vraagt uw daglichtbuis onder handen te nemen. Wil je liever geld besparen? Dan kan je jouw daglichtbuis beter zelf wassen met bovenstaande stappen.

Lees ook: Hoe kan ik een lichtkoepel schoonmaken?