085-2102354
ma - vrij: 9:00 - 21:00
zat: 9:00 - 17:00
Telefoon TrapenGigant

Uw daglichtbuis schoonmaken: stappenplan & praktische tips

Vorig jaar plaatste u een daglichtbuis. Een verademing. Zoveel licht in huis had u nooit eerder gehad. Toch komt er een moment dat de wolken continue voor de opening lijken te zitten. Echter, wanneer u naar buiten kijkt, is er geen vuiltje in de lucht? Of….toch wel?

Misschien is er dan geen vuiltje in de lucht, maar wel op uw solatube. Bij een nadere inspectie ziet u niet alleen stof, maar ook mos en andere viezigheid op uw daglichtbuis. Dat wordt schoonmaken, maar hoe doet u dat precies? Vergroot uw woonplezier door weer meer licht naar binnen te laten, en dat met een simpel sopje.   

Uw daglichtbuis schoonmaken: de benodigdheden

Voor u aan de slag gaat met het reinigen van uw daglichtbuis, is het handig om de benodigdheden voor deze klus alvast te verzamelen. U heeft de volgende spullen nodig om uw daglichtbuis goed te reinigen.

  • Twee emmers schoon water of een tuinslang.
  • Een zachte spons.
  • Natuurlijke zeep.

Neem deze benodigdheden mee naar het dak en u kunt direct aan de slag met het reinigen van uw daglichtbuis.

Uw daglichtbuis schoonmaken in 6 stappen

Het schoonmaken van daglichtbuizen, ook wel bekend als Solar Tubes, lijkt misschien lastig, maar in feite is dit niet moeilijk en bovendien in een mum van tijd gebeurd. Dit komt omdat u enkel de buitenzijde van uw daglichtbuis schoon hoeft te maken. De binnenzijde wordt niet vies. Dit komt omdat de daglichtbuis goed afgesloten is. Hier kan dan ook geen vuil in komen.

Om de buitenzijde van uw daglichtbuis schoon te maken, volgt u de volgende stappen.

  • Klim op het dak en controleer of u hier veilig kunt werken. Zorg voor voldoende werkruimte in de directe omgeving van de daglichtbuis.
  • Gebruik het schone water in de eerste emmer of uit de tuinslang om uw daglichtbuis schoon te spoelen.
  • Neem uw spons en doe hier wat natuurlijke zeep op. Wrijf de spons zachtjes over de daglichtbuis heen. Druk niet te hard, want hierdoor kan uw daglichtbuis beschadigen.
  • Blijf wrijven tot uw daglichtbuis helemaal schoon is.
  • Spoel uw daglichtbuis schoon met schoon water uit de tweede emmer of uit de tuinslang.
  • Laat uw daglichtbuis opdrogen in de lucht. Het drogen van de daglichtbuis met een doek of zeem is niet nodig. Sterker nog, met een doek of zeem kunt u uw daglichtbuis beschadigen.

Voor u het weet, is uw daglichtbuis weer helemaal schoon. Herhaalt u bovenstaande stappen eens per jaar, dan is uw daglichtbuis het gehele jaar door lekker schoon.

Het beste moment om uw daglichtbuis schoon te maken

U kunt uw daglichtbuis het beste reinigen als de zon niet schijnt. Schijnt de zon minimaal? Dan kunt u uw daglichtbuis wel reinigen, maar u kunt ook wachten op een bewolkte dag. Het is altijd beter om uw daglichtbuis te reinigen op een dag zonder zon. Kan het niet anders, dan kan het ook bij minimale zon.

Uw daglichtbuis laten reinigen door een glazenwasser

U kunt er ook voor kiezen om uw daglichtbuis of lichtkoepel te laten reinigen door uw glazenwasser. Houd er wel rekening mee dat uw glazenwasser hier geld voor vraagt. De kosten van het glazen wassen worden hoger als u uw glazenwasser ook vraagt uw daglichtbuis onder handen te nemen. Wilt u geld besparen? Dan kunt u uw daglichtbuis beter zelf wassen met bovenstaande stappen.

Lees ook: Hoe kan ik een lichtkoepel schoonmaken?