085-2102300
ma - vr: 9:00 - 12:00
     14:00 - 17:00
Telefoon LichtkoepelGigant

Er zit condensvorming tussen de schalen van de lichtkoepel. Wat kan ik hieraan doen?

Vocht in de lucht ontstaat door ademen, koken, douchen en door planten en dieren in huis te houden. Vochtvorming ontstaat simpelweg door het leven. Doordat zowel polycarbonaat als acrylaat lichtkoepels zijn gemaakt van hoogwaardig kunststof en beide materialen dampdoorlatend zijn, is het mogelijk dat er condensatie tussen de schalen van jouw lichtkoepel verschijnt.

De gemiddelde vochtproductie ligt tussen de 300 en 700 gram waterdamp per uur per huishouden. Dit heeft als gevolg dat er bij weinig ventilatie condensvorming optreedt op de ramen, maar ook op een lichtkoepel.

Condensvorming lichtkoepel: normaal verschijnsel

Condensatie is een gangbare ontwikkeling bij lichtkoepels. Het gebeurt bij zowel nieuwe als oude lichtkoepels. Dit verschijnsel treedt op wanneer vochtige periodes worden afgewisseld met warmere periodes. Na een paar dagen nattigheid kan in de zomer zomaar weer de temperatuur omhoogschieten. Tijdens drogere periodes – vaak in de winter – kan condensvorming vanzelf weer wegtrekken. Gebeurt dit niet snel genoeg, dan kan er een ophoping van vocht ontstaan tussen de schalen.

Houd condensvorming tegen

Er bestaan manieren waarop je condensvorming tussen de schalen van jouw lichtkoepel kan tegenhouden. Door rekening te houden met de volgende punten kan je zoveel mogelijk condensvorming tegenhouden:

  • Vermijdt luchtdicht afsluiten van de woning
    Bij isolatie- en renovatiewerkzaamheden proberen we onze woning vaak luchtdicht af te sluiten om ons huis tegen weersinvloeden te beschermen. Dit zorgt er echter ook voor dat droge lucht van buiten wordt tegengehouden. Hierdoor loopt het vochtgehalte in huis op.

  • Zorg voor ventilatie
    ’s nachts zweten we. In een kleine slaapkamer waar de ramen en deuren gesloten zijn, kan er al snel condensvorming op de ramen of tussen de schalen van een lichtkoepel verschijnen. Ga dit tegen door te zorgen voor natuurlijke ventilatie. Zet de schuifjes van het rooster boven het slaapkamerraam open. Of zorg ervoor dat de ventilatie opstand van de lichtkoepel openstaat zodat je de binnenvlucht voortdurend ververst.

  • Verluchten na douchen
    Zorg ervoor dat je na het douchen of badderen ventileert. Probeer er een gewoonte van de maken om de lichtkoepel in jouw badkamer na de ontspannen minuten open te zetten. Zorg er wel voor dat je een lichtkoepel heeft geïnstalleerd met een ventilatie opstand.

Oplossing condensvorming

Condensvorming bij lichtkoepels kan je niet helemaal voorkomen. Toch kunnen bovenstaande manieren ervoor zorgen dat er geen vochtophoping ontstaat op ramen en lichtkoepels. Is er eenmaal vochtophoping geconstateerd, dan heeft dat geen directe gevolgen. Je kan prima nog even genieten van jouw lichtkoepel. Vind je de vochtophoping tussen de schalen van uw lichtkoepel storend, dan raden wij je aan om contact op te nemen met onze klantenservice. Wij kunnen dan bepalen welk soort lichtkoepel het meest geschikt is voor jouw huissituatie.